הרכב מורחב של 7 שופטי בית המשפט העליון בשבתו כבג"צ דן בשאלת פרישתו של חוק הפונדקאות.
העתירה, שהוגשה על ידי ארגון משפחה חדשה, המייצג אשה המבקשת להרות באמצעות פונדקאית, עסקה בשאלה האם החוק מאפשר לממש הסכם פונדקאות, כאשר מדובר באשה ללא בן זוג.
האשה המיוצגת, רווקה ללא בן זוג בשנות ה- 40 לחייה ביקשה להביא ילד לעולם באמצעות פונדקאית, וזאת לאחר שרחמה נכרת, ולכן אינה מסוגלת כיום להרות וללדת.
ועדת האישורים, אליה פנתה העותרת בבקשה לאשר לה להתקשר בהסכם פונדקאות דחתה את בקשתה מן הטעם שהחוק אינו חל על נשים ללא בני זוג. על כן הגישה האשה את עתירתה.
שופטי בג"צ, אשר דנו בשאלה קבעו כי הדיון צריך להתמקד בכמה שלבים - האם החוק חל על נשים ללא בני זוג? האם קיימת הצדקה להבחין, לעניין החוק בין אשה שאין לה בן זוג, לבין אשה שיש לה בן זוג? והאם הבחנה כפי שעושה החוק עומדת בתנאיו של חוק יסוד כבוד האדם וחירותו?
בית המשפט קובע כי החוק אכן אינו מאפשר לאשה ללא בן זוג להשתמש בשירותיה של פונדקאית, כן קובעים השופטים כי לא מצאו הצדקה ראויה להבחנה שעושה החוק בין אישה ללא בן זוג ובין אשה שיש לה בן זוג. עם זאת קובעים השופטים, כי על אף שהבחנה זו היא לא סבירה, יש להשאיר בידי המחוקק את משימת תיקון המצב הקיים.
וכך מסכמים השופטים: "גם אם קבענו כי הפלייתן של נשים יחידות פוגעת בזכות יסוד - בין אם אמרנו כי ההפליה עצמה פוגעת בזכות יסוד לשוויון ובין אם אמרנו כי ההפליה בענייננו פוגעת בכבוד האדם - הפגיעה פגיעה מידתית היא, פגיעה היא העומדת בתנאיה של פיסקת ההגבלה. תופעת הפונדקאות תופעה חדשה היא בעולמנו וכורכת היא בעקביה שאלות קשות מתחום המוסר, החברה, הדת ועוד. אכן, כך הוא במקום שהאדם שולח ידו ומנסה לשנות מסידרי בראשית בחיי האדם, ואין פלא בדבר שנמצאו מדינות אשר אסרו על פונדקאות מכל-וכל. יתר-על-כן: דרך הטבע היא שבהיכנסנו למים שאין אנו יודעים מה עומקם ואלו חיות-מים שורצות בהם, נטבול גופנו במים זהיר-זהיר. וכך, פתחנו בזוגות חשוכי-הילדים - אלה ראשונים שמצוקתם עלתה לפני המחוקק - ואמרנו ננסה, נבחן ונלמד. אין רע בניסיון, אלא שניסיון על-פי עצם טיבו אינו מסתיים מבוקר עד ערב. בחלוף זמן, ולאחר צבירת ידע וניסיון, יהיה מקום לבחון מחדש את הנושא, ואולם כהיום הזה דומה בעינינו שהפגיעה - ככל שיש פגיעה - פגיעה היא העומדת בתנאיה של פיסקת ההגבלה".
בג"ץ 2458/01 משפחה חדשה ואח' נ' הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים, משרד הבריאות ואח'
למדור דיני משפחה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.